Żurawina jest najlepsza po wysuszeniu. Pyszna jest dodawana do płatków owsianych, sałatek i śledzi. Suszoną żurawinę można wykorzystać do dodania słodyczy i urozmaicenia potraw. Uważa się, że dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, w tym właściwości antyoksydacyjnych. Zapraszamy do dalszej lektury, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o żurawinie i jak zrobić z nią pyszne ciasteczka owsiane.

Spis treści:

1. Wartości odżywcze owoców żurawiny

2. Właściwości zdrowotne żurawiny

3. Jak przechowywać żurawinę

4. Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną

Wartość odżywcza Żurawiny

Do rodziny wrzosowatych należy żurawina. Jej jadalne części składają się z małych, czerwonych owoców, które mają kulisty kształt. Są one bogate w cenne witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze. Żurawina zawiera:

  • beta-karoten (prowitaminę A),
  • Witaminy C, E oraz silne właściwości antyoksydacyjne
  • Witaminy z grupy B.

Owoce żurawiny zawierają również cenne minerały jak:

  • potas,
  • sód,
  • selen,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor.

Ich największa wartość odżywcza wynika z obecności niezwykłych składników odżywczych. W żurawinie występują liczne polifenole, czyli Różnorodne związki o aktywności antyoksydacyjnej. Zawiera ona proantocyjanidyny i flawonoidy, kwas fenolowy, stilbeny i inne. W owocach znajdują się również garbniki, betakaroten i kwasy owocowe. Pozytywne działanie żurawiny na organizm wynika z zawartych w niej fitoskładników, które mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Żurawina - właściwości zdrowotne

Od wieków znane są właściwości żurawiny. Wyróżnia je wysoki poziom antyoksydacyjnych związków polifenolowych w żurawinie. Substancje te wspomagają naturalne antyoksydacyjne systemy obronne organizmu. Neutralizują wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia komórek. Spożywanie żurawiny może być sposobem na zapobieganie rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, cukrzyca czy miażdżyca.
Spożywaj regularnie sok żurawinowy i dodawaj żurawinę do swoich posiłków.

  • Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL

Świeże owoce zawierają największą ilość składników odżywczych i związków leczniczych.
Najbardziej znane są ich właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Oznacza to, że sok z żurawiny oraz spożywanie owoców są skuteczne we wspomaganiu leczenia infekcji bakteryjnych dróg moczowych.
Za wspomniane wcześniej właściwości żurawiny odpowiadają proantocyjanidyny. Zapobiegają one przyleganiu bakterii do ścian i zagłębień dróg moczowych. Żurawina zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób dziąseł i przyzębia.

Jak przechowywać żurawinę?

Żurawina jest owocem długowiecznym, który może być przechowywany w lodówce do 6 tygodni, jeśli jest dobrze zapakowany. Po zebraniu owoców należy je przekartkować, aby usunąć te, które są uszkodzone. Suszona żurawina może zachować swoje właściwości nawet przez 12 miesięcy. Ważne: Gotowanie nie wpływa na bakteriobójcze właściwości owoców.

Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • Możesz zdecydować się na zjedzenie połowy dużego banana lub małego.
  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • Dodaj szczyptę soli.

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki, tj. Wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąkę, żurawinę i nasiona oraz proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
2. W osobnej misce połączyć składniki mokre (tj. mus jabłkowy, puree bananowe, jajko, olej.
3. Dodaj suche składniki do płynów i wymieszaj je ze sobą. Pozostaw na 15 minut, aby płatki mogły wchłonąć część wilgoci.
4. Z ciasta formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C przez 12-15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia