Marchew ma dużą ilość beta-karotenu, który odpowiada za jej prozdrowotne właściwości. Jest on niezbędny dla zdrowia wzroku, leczenia trądziku, zapobiegania starzeniu się skóry oraz wzmocnienia układu odpornościowego. Pektyny zawarte w marchwi obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy. Warzywo to wspomaga produkcję i wykorzystanie kwasu mlekowego i octowego, co pozytywnie wpływa na metabolizm.
Głównym składnikiem naszej zupy jest marchew. Jednak zupełnie inaczej smakowałaby bez imbiru, czosnku cynamonu czy goździków. Straciłaby też część swoich rozgrzewających i wspomagających odchudzanie właściwości.
Imbir jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Reguluje trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego i śliny. Zapobiega wzdęciom działając rozkurczowo, cholesterolotwórczo i żółciopędnie. Ma silne działanie rozgrzewające i jest bardzo przydatny w leczeniu przeziębień i infekcji.
Cynamon powinien znaleźć się w każdej diecie, zwłaszcza jeśli starasz się schudnąć lub jesteś cukrzykiem. Pomaga obniżyć cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Poprawia przepływ krwi do mózgu, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Poprawia oczyszczanie organizmu poprzez pozytywny wpływ na metabolizm, trawienie i pracę nerek.
Nie wnikajmy w szczegóły, dlaczego warto jeść imbir, cynamon czy marchewkę. Zróbmy z nimi lekką, rozgrzewającą i aromatyczną zupę krem.
Składniki:
- Bulion warzywny: 180 ml
- Sok z 1 pomarańczy
- Marchew: 200g
- Cebula: 15 gramów
- Olej: 1 g
- Świeży imbir: 3 g
- Czosnek: 1 g
- Cynamon, kurkuma, goździki, kminek, curry, suszone chili, sól, pieprz.
Przygotowanie: Posiekać cebulę i podsmażyć na oliwie. Wymieszać posiekany czosnek, starty imbir, goździki, cynamon i sól. Marchewkę pokroić na małe kawałki. Dodać do podsmażonych warzyw i zalać bulionem. Gotować przez 15 minut. Można dodać sok pomarańczowy. Doprawić kminkiem i kurkumą. Zblendować, aż do uzyskania gładkiego kremu. Dobrą opcją są płatki migdałów lub prażone pestki dyni.