Letnie wieczory są idealne na delektowanie się piwem i grillowanie. Lato to także czas, kiedy sięgamy po bardziej kolorowe napoje. W czasie podróży często łakniemy tradycyjnych potraw lokalnej kuchni. Jeśli potrafimy zachować zdrowy rozsądek, nie mamy luksusu odmawiania sobie letnich przyjemności. Oto kilka wskazówek, dzięki którym wakacje to nie dodatkowe kilogramy, ale ciekawe wspomnienia.

1. Restauracje.

Zrób swoje badania, zanim zdecydujesz się na jedzenie w restauracji. Nie masz tony ryb, aby cieszyć się wakacjami na plaży. Wskazane jest jednak, aby poprosić o grillowane jedzenie zamiast smażonych w głębokim tłuszczu. Możesz zastąpić tłuste, niezdrowe frytki gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

2. Dokonuj właściwych wyborów

Będziesz miał znacznie łatwiejsze zadanie, gdy zatrzymasz się w hotelu, który oferuje opcję all inclusive. Hotele te zazwyczaj posiadają szeroki wybór świeżych owoców i warzyw. Te owoce i warzywa powinny być poszukiwane tak często, jak to możliwe. Unikaj smażenia i panierowania, ponieważ tłuszcz używany do produkcji tych potraw jest często używany w dużych ilościach i nie jest najwyższej jakości.

3. Dieta wakacyjna

Świetną opcją dla urlopowiczów, którzy planują odwiedzić duże miasta jest catering dietetyczny. Codziennie rano otrzymasz zdrowe posiłki, niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w hotelu. Możesz też uzyskać zniżki, jeśli przekonasz do zgody znajomych i członków rodziny. Stosując dietę pudełkową łatwiej będzie oprzeć się pokusom takim jak słodkie przekąski, pizza czy hamburgery. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze na szukanie restauracji.

4. Przekąski i desery

Bądź ostrożny przy wyborze przekąsek i deserów. Nie musisz rezygnować z ulubionych przysmaków. Możesz wybrać sorbet nad bardziej kalorycznymi lodami orzechowymi lub czekoladowymi, jeśli masz na nie ochotę. Sałatka owocowa może zaspokoić Twój słodki apetyt, a jednocześnie dostarczyć wielu witamin.

5. Podróże.

Zaopatrz się w zdrowe przekąski na długie podróże. Do lunchboxów możesz zapakować pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanego kurczaka lub sałatkę z kaszy gryczanej zawierającą ziarna słonecznika. Możesz również spakować owoce i ciasteczka owsiane dla prowiantu na drogę.

6. Owoce sezonowe

Lato to sezon na owoce. Wykorzystaj go w pełni! Truskawki, jagody i czereśnie to tylko kilka z wielu owoców, którymi możesz się cieszyć. Te owoce są dostępne tylko przez ograniczony czas, więc upewnij się, że cieszysz się nimi każdego dnia. Jagody są doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy i spowalniają proces starzenia. Wszystkie mają wysoką zawartość wody i są niskokaloryczne.

7. Nie pomijaj posiłków

Upały mogą spowodować, że stracimy apetyt i przestaniemy jeść obiad. Niewłaściwie! Możesz doświadczyć rozregulowanego metabolizmu i wieczornych ataków głodu, jeśli pomijasz główne posiłki. Jeśli nie masz ochoty na gotowanie gorącego posiłku, przygotuj lekką sałatkę z oliwą i nasionami lub pożywny chłodnik.

8. Sięgnij po wodę!

Wiele osób błędnie interpretuje pragnienie jako głód i zamiast pić wodę, sięga po niezdrowe przekąski. W okresie letnim odpowiednie nawodnienie jest niezwykle istotne. Twój metabolizm, koncentracja i nastrój ulegną poprawie po wypiciu co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Twoja skóra będzie wyglądała promiennie. Złe samopoczucie może być spowodowane złą dietą podczas wakacji. Możesz uniknąć uczucia ciężkości, braku energii czy bólu głowy dbając o swoje odżywianie i nawodnienie. Jakie jest Twoje podejście do jedzenia na wakacjach? Jesteście rygorystyczni w kwestii diety, czy może potraficie zaszaleć z odżywianiem?