Korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga wzrok, metabolizm oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, które przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu i zwiększają odporność.
Tylko 16 kalorii na 100g zapewnia bogactwo korzyści zdrowotnych. Ponieważ jest niskokaloryczna i wysokoglikemiczna, kapusta może być używana do zastąpienia niezdrowych przekąsek. Możesz jeść kapustę bez wpływu na swoją sylwetkę i czerpać korzyści zdrowotne.
Ponieważ cukinia jest łagodna w smaku, można z niej zrobić wiele zastosowań w kuchni. Należy pamiętać, aby kupować młodą cukinię, której nie trzeba obierać. Proponujemy szybką, łatwą i pyszną zapiekankę z cukinii z dodatkiem śmietany, mąki pełnoziarnistej, jajka i pietruszki.
Składniki: (3 porcje)
- cukinia: 600 g
- jajko: 1
- Mąka pełnoziarnista: 45 gramów
- ser feta: 30 g
- 9% krem jogurtowy: 90 g
- Sok z cytryny: 10 ml
- Pietruszka: 6 g
- Świeża bazylia: 5 g
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek
Sposób wykonania
Cukinię dobrze umyć i pokroić w cienkie plasterki. Upiecz na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do 190°C Wymieszaj jajko ze śmietaną, dodaj mąkę, pokruszony ser Feta i sok z cytryny. Wmieszaj posiekaną pietruszkę, cukinię, bazylię i sok z cytryny. Piec przez 30 minut.
Zapiekanka z cukinii jest świetna bez żadnych dodatków i z wszelkiego rodzaju dipami np. koperkowym. Smacznego!