Korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga wzrok, metabolizm oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, które przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu i zwiększają odporność.

Tylko 16 kalorii na 100g zapewnia bogactwo korzyści zdrowotnych. Ponieważ jest niskokaloryczna i wysokoglikemiczna, kapusta może być używana do zastąpienia niezdrowych przekąsek. Możesz jeść kapustę bez wpływu na swoją sylwetkę i czerpać korzyści zdrowotne.

Ponieważ cukinia jest łagodna w smaku, można z niej zrobić wiele zastosowań w kuchni. Należy pamiętać, aby kupować młodą cukinię, której nie trzeba obierać. Proponujemy szybką, łatwą i pyszną zapiekankę z cukinii z dodatkiem śmietany, mąki pełnoziarnistej, jajka i pietruszki.

Składniki: (3 porcje)

  • cukinia: 600 g
  • jajko: 1
  • Mąka pełnoziarnista: 45 gramów
  • ser feta: 30 g
  • 9% krem jogurtowy: 90 g
  • Sok z cytryny: 10 ml
  • Pietruszka: 6 g
  • Świeża bazylia: 5 g
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek

Sposób wykonania

Cukinię dobrze umyć i pokroić w cienkie plasterki. Upiecz na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do 190°C Wymieszaj jajko ze śmietaną, dodaj mąkę, pokruszony ser Feta i sok z cytryny. Wmieszaj posiekaną pietruszkę, cukinię, bazylię i sok z cytryny. Piec przez 30 minut.

Zapiekanka z cukinii jest świetna bez żadnych dodatków i z wszelkiego rodzaju dipami np. koperkowym. Smacznego!