Choć w menu restauracji dominuje pizza i makarony, to popularne są również calzone, focaccia i inne tarty. Nie sposób zapomnieć o wspaniałych włoskich serach, takich jak mozzarella di Buffala i Grana Padano, parmezan, Grana Padano czy ricotta. Aromatyczna oliwa z oliwek to kolejna cecha charakterystyczna dla kuchni włoskiej. Dania te, mimo że są pyszne i aromatyczne, mogą być bardzo wysokokaloryczne. Osoby na diecie redukcyjnej powinny ich unikać. Nie musisz rezygnować ze swojego ulubionego spaghetti. Zamiast tego możesz przygotować jego zdrowszą wersję.
Nasza rekomendacja to pełnoziarniste spaghetti z wegetariańskim sosem bolognese. Polecamy makaron pełnoziarnisty dla osób na programie odchudzającym. Jest on bogatszym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zapewnia sytość i trwa dłużej. Zawiera też więcej witamin z grupy B, składników mineralnych, w tym żelaza i potasu.
Makaron pełnoziarnisty może być stosowany przez osoby z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Ma on niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest lepiej trawiony w żołądku. Spowalnia też wzrost cukru we krwi, co korzystnie wpływa na glikemię.
Do przygotowania sosu niezbędne są świeże pomidory. Są one bogate w przeciwutleniacze, w tym likopen, a także potas. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne, jeśli dodasz do niego czosnek, cebulę i zioła. Tofu jest dobrym źródłem białka, a aromatyczna oliwa z oliwek dostarczy zdrowych tłuszczów.
Składniki:
- 60g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- Pół kostki tofu (ok. 91 g)
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
- Pół kubka pokrojonych pomidorów w puszce.
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 pieczarki,
- ćwierć małej cebuli.
- Łyżka stołowa startego parmezanu.
- Przyprawy: Pół łyżeczki pieprzu, soli i oregano.
- Jako dekoracja może posłużyć kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować makaron w osolonym wrzątku. Posiekaj cebulę na małe kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, wyciśnięty czosnek i rozdrobnione w misce tofu. Mieszaj przez 5 minut, aż grzyby staną się miękkie. Dodać pomidory i przyprawy. Sos należy gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Ułożyć warstwowo sos na makaronie. Udekorować danie tartym serem.
Buon Appetito!