Nasz shake ma wiele innych zalet, nie tylko wysoką zawartość cennych składników odżywczych. Jego wygodny rozmiar sprawia, że każdy może się nim cieszyć w dowolnym miejscu, a włączenie tego typu napoju do codziennej diety jest bardzo proste.

Przyjrzyjmy się teraz niektórym właściwościom prozdrowotnym, jakie posiadają nasze składniki.

Awokado

Ten owoc ma wysoką zawartość tłuszczu (do 30%) Choć na początku może się to wydawać zniechęcające, prawda jest taka, że ten owoc ma wysoką zawartość tłuszczu (aż do 30%!) Składa się on głównie z tłuszczów nienasyconych (czyli Są one najbardziej pożądane i mają zbawienny wpływ np. na układ krążenia. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że owoc ten jest bardzo wysokokaloryczny, ale każda kaloria związana z jego spożyciem jest zdrowa.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, oraz poziomu trójglicerydów. Natomiast kwas tłuszczowy omega-6 reguluje poziom "złego cholesterolu" czyli frakcji LDL. Te kwasy tłuszczowe są niezbędne, ponieważ nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być przyjmowane z dietą. Awokado może być dobrym wyborem dla każdego, a szczególnie polecane jest osobom z nadciśnieniem lub miażdżycą.

Witaminy znajdujące się w tym owocu to m.in. witamina A, E i C (które są antyoksydantami) oraz witaminy z grupy B. Zawiera magnez i potas, które są ważnymi minerałami. Wysoka zawartość błonnika będzie również korzystna dla układu pokarmowego.

Szpinak

Jest podobny do awokado, ponieważ zawiera duże ilości potasu i magnezu, które mogą wpływać na regulację układu nerwowego i ciśnienia krwi. Zawiera antyoksydanty (luteinę i b-karoten), które pomagają zapobiegać miażdżycy i mają właściwości antynowotworowe.

Ponieważ szpinak ma wysoki poziom kwasu foliowego, jest dobrym wyborem dla przyszłych mam. Składnik ten jest niezbędny w rozwoju i utrzymaniu układu nerwowego dziecka.

Siemię lniane

Produkt ten jest również bogaty w fitoestrogeny. Wpływają one pozytywnie na metabolizm organizmu oraz obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu. Wysoka zawartość fitoskładników pomaga regulować poziom hormonów i poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Składniki siemienia lnianego mają również korzystny wpływ na układ pokarmowy. Chronią żołądek i regulują pracę jelit. Siemię lniane można również dodawać do posiłków, aby zwiększyć uczucie zadowolenia, co może pomóc w odchudzaniu.

Wiemy, dlaczego warto sięgnąć po powyższe produkty, więc pozostaje nam je połączyć, by czerpać z nich prozdrowotne korzyści.

Składniki (1 porcja):

  • Awokado: 30 g
  • Szpinak (świeży): 30 g
  • Banan: 50g
  • Siemię lniane: 3 gramy
  • Sok z cytryny: 5 gramów
  • Sok pomarańczowy: 90g
  • Woda: 60 g

Możesz zmienić proporcje każdego składnika, który chcesz.

Wykonanie: Awokado obrać i usunąć ewentualne pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Umyć szpinak. Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki. Uprażyć siemię lniane na patelni żaroodpornej. Następnie rozdrabniamy je w moździerzu lub blenderze. Z pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy wszystkie składniki. Na zdrowie!!!