Wiele osób w czasie świąt Bożego Narodzenia objada się słodyczami. Na wigilijnym stole pojawia się wiele pysznych smakołyków, w tym pierniki, keksy i makowce. Dzisiejszy przepis na sernik jest pomimo tego, że do świąt zostało już tylko kilka dni. Pyszny i dietetyczny! Nigdy nie wiadomo, kiedy będziecie mieli okazję go upiec.
Spód ciasta:
- 1 szklanka otrębów
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Pół szklanki mleka 0,5%
W jednej misce połącz suche składniki (cukier z otrębami, proszek do pieczenia, kakao). Następnie w drugiej misce połącz mleko i jajka. Połącz wszystkie składniki.
Składniki w mieszance jogurtowej:
- 500 ml jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Dodaj szczyptę esencji waniliowej i soli, jeśli chcesz
Żółtka i cukier zmiksować razem. Następnie dodaj jogurt grecki i esencję waniliową. Wymieszaj delikatnie. Białka jaj wymieszać ze szczyptą soli. Ubitą pianę z białek wymieszać z masą jogurtową. Posypać skrobią ziemniaczaną. Dobrze połączyć mieszaninę.
Ułożyć warstwę ciasta czekoladowego na blasze do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź masę jogurtową. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 30-40 min. Po upieczeniu delikatnie otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w piekarniku.
Smacznego!