Wiele osób w czasie świąt Bożego Narodzenia objada się słodyczami. Na wigilijnym stole pojawia się wiele pysznych smakołyków, w tym pierniki, keksy i makowce. Dzisiejszy przepis na sernik jest pomimo tego, że do świąt zostało już tylko kilka dni. Pyszny i dietetyczny! Nigdy nie wiadomo, kiedy będziecie mieli okazję go upiec.

Spód ciasta:

  • 1 szklanka otrębów
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Pół szklanki mleka 0,5%

W jednej misce połącz suche składniki (cukier z otrębami, proszek do pieczenia, kakao). Następnie w drugiej misce połącz mleko i jajka. Połącz wszystkie składniki.

Składniki w mieszance jogurtowej:

  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Dodaj szczyptę esencji waniliowej i soli, jeśli chcesz

Żółtka i cukier zmiksować razem. Następnie dodaj jogurt grecki i esencję waniliową. Wymieszaj delikatnie. Białka jaj wymieszać ze szczyptą soli. Ubitą pianę z białek wymieszać z masą jogurtową. Posypać skrobią ziemniaczaną. Dobrze połączyć mieszaninę.

Ułożyć warstwę ciasta czekoladowego na blasze do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź masę jogurtową. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 30-40 min. Po upieczeniu delikatnie otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w piekarniku.

Smacznego!