Mamy dla Was idealny przepis, jeśli szukacie zdrowego i smacznego obiadu lub kolacji. Ten przepis jest na pyszną sałatkę z pieczonymi burakami, serem greckim i orzechami włoskimi.
Buraki
To znane i łatwo dostępne warzywo, które dostarcza cennych dla zdrowia składników odżywczych. Buraki są bogate w żelazo, magnez i potas. Są również bogate w witaminę C i kwas foliowy. Buraki są doskonałym źródłem witaminy A i K. Buraki są silnymi antyoksydantami, które zwalczają nadmiar freeradów. Spowalniają proces starzenia się organizmu i obniżają ryzyko rozwoju raka piersi.
Orzechy włoskie
To kolejny produkt, który powinieneś włączyć do swojej codziennej diety. Orzechy włoskie mają wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 , które wspomagają pracę nerwów, regulują poziom cholesterolu we krwi, zapewniają piękną skórę, włosy i paznokcie. Orzechy włoskie zawierają również żelazo, wapń, potas i magnez, a także witaminę E, witaminy z grupy B i inne składniki odżywcze. Są dobre dla funkcjonowania mózgu, pamięci i koncentracji, jeśli są spożywane regularnie. Zawierają również antyoksydanty, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Kilka orzechów włoskich można dodać do sałatek, aby podnieść jej smak i wartość energetyczną.
Ziarna słonecznika
Nasiona słonecznika są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także wartościowe białko. Są dobrym źródłem witaminy E, zwanej również witaminą młodości. Zawierają również witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, mangan, cynk i magnez. Zawierają również mangan i żelazo, a także magnez, mangan i żelazo. Zawierają błonnik pokarmowy , który reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, a także obniża poziom "złego" cholesterolu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, oraz białka, nasiona słonecznika mogą być świetnym dodatkiem do programów odchudzających.
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serem greckim, orzechami włoskimi i nasionami słonecznika
Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 1 większy pieczony burak 200 g
- 40 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- Duża garść rukoli, 30 g
- 2 połówki orzechów włoskich - 6 g
- 1 łyżeczka nasion słonecznika - 5 gramów
- Ćwierć małej cebuli - 20g
Składniki:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego - 3 g
- Płaska łyżeczka miodu - 5 gramów
- 1 łyżeczka soku z cytryny - 5 gramów
- Łyżeczka oliwy z oliwek - 5 gramów
- Kilka listków świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
- Rozłóż rukolę na talerzu, opłukując ją i osuszając.
- Pokrój ser feta i pieczonego buraka na małe kawałki. Następnie pokrój czerwoną cebulę w piórka. Posypać je równomiernie na rukoli.
- Na małej patelni uprażyć słonecznik i pokruszone orzechy. Dodaj je do sałatki.
- Przygotuj dressing z octu balsamicznego i miodu, soku z cytryny, oleju i oliwy. Polej nim sałatkę.
- Można też połączyć składniki według uznania. Do gotowego dania można dodać świeże listki mięty, aby wzmocnić jego smak.
Smacznego!