Fasola jest świetnym źródłem białka. Zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Dzięki temu jest ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Biała fasola jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę PP oraz lecytynę. Dzięki temu dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Jest również bogata w składniki mineralne, w tym żelazo i magnez. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin, ułatwiając ich przyswajanie przez organizm. Rozpuszczalny błonnik zawarty w fasoli może być również wykorzystywany do obniżania złego cholesterolu oraz skrobi strawnej. Zawierają również inhibitory proteazy, które hamują wzrost tkanki nowotworowej. Obniża ciśnienie krwi, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii u osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych. Oto przepis na sałatkę z białej fasoli.
Przepis na sałatkę z białej fasoli
Składniki:
- Fasola biała Cannellini - 350g
- Cebula - 50g
- Czosnek - 2 g
- Pestki dyni - 60g
- Curry - 10g
- Cynamon - 5 g
- gałka muszkatołowa - 1,5 g,
- świeży imbir - 1,5 g,
- Sok z połowy limonki
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek.
Przygotowanie: Opłucz fasolę w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na małe kawałki i wyciśnij czosnek za pomocą praski. Pozwól, aby pestki dyni uprażyły się na suchej patelni przez 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Połącz przyprawy z oliwą z oliwek, sokiem z limonki i drobno startym imbirem. Tak przygotowany dressing dodaj do sałatki. Posypać ulubionymi kiełkami i natką pietruszki. Smacznego!!!