Fasola jest świetnym źródłem białka. Zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Dzięki temu jest ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Biała fasola jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę PP oraz lecytynę. Dzięki temu dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Jest również bogata w składniki mineralne, w tym żelazo i magnez. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin, ułatwiając ich przyswajanie przez organizm. Rozpuszczalny błonnik zawarty w fasoli może być również wykorzystywany do obniżania złego cholesterolu oraz skrobi strawnej. Zawierają również inhibitory proteazy, które hamują wzrost tkanki nowotworowej. Obniża ciśnienie krwi, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii u osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych. Oto przepis na sałatkę z białej fasoli.

Przepis na sałatkę z białej fasoli

Składniki:

  • Fasola biała Cannellini - 350g
  • Cebula - 50g
  • Czosnek - 2 g
  • Pestki dyni - 60g
  • Curry - 10g
  • Cynamon - 5 g
  • gałka muszkatołowa - 1,5 g,
  • świeży imbir - 1,5 g,
  • Sok z połowy limonki
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek.

Przygotowanie: Opłucz fasolę w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na małe kawałki i wyciśnij czosnek za pomocą praski. Pozwól, aby pestki dyni uprażyły się na suchej patelni przez 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Połącz przyprawy z oliwą z oliwek, sokiem z limonki i drobno startym imbirem. Tak przygotowany dressing dodaj do sałatki. Posypać ulubionymi kiełkami i natką pietruszki. Smacznego!!!