Kuskus jest lekkostrawny i może być stosowany w kuchni dla dzieci, seniorów i osób z problemami trawiennymi. Nie powoduje podrażnień żołądka. Kuskus, jak wszystkie produkty pszenne, zawiera gluten. Osoby z celiakią, nietolerancjami pokarmowymi, lub które są bezglutenowe powinny unikać kuskusu.

Jest wszechstronny. W krajach arabskich często podawany jest z kurczakiem, rybą lub baraniną. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek. Można ją również wykorzystać do przygotowania słodkich dań. Świetnie sprawdzą się one do przyrządzenia różnych deserów na śniadanie, obiad czy podwieczorek.

Polecamy kuskus zapiekany, z orzechami. Ten zdrowy posiłek jest szybki i łatwy do wykonania, a przy tym bogaty w witaminy i minerały korzystne dla zdrowia. Dostarczy niezbędnych tłuszczów dzięki dodaniu orzechów włoskich, masła i żółtka jajka. Znajdziesz w nim również wspomagające trawienie suszone śliwki, daktyle i rodzynki. Wpływają one pozytywnie na pracę serca i poprawiają odporność. A suszone morele to świetne źródło potasu i beta-karotenu. Danie to słodzone jest ekstraktem waniliowym, cynamonem i orzechami. Nie ma w nim sztucznych słodzików ani cukrów.

Składniki (na cztery porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Morele suszone 16 g
  • Daktyle suszone: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 gramów
  • Żółtka jaj: 1 c.
  • Śmietana 18%: 30g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt z wanilii

Wykonanie: Kuskus wsypać do małego, żaroodpornego naczynia. Zagotować połowę mleka (100g) i zalać nim kuskus. Przykryć i odstawić na 7 minut. Wymieszaj przygotowany kuskus z drobno posiekanymi daktylami, rodzynkami, śliwkami i orzechami włoskimi. W osobnej misce połącz pozostałe mleko, śmietankę 18% i masło z jednym żółtkiem. Płynne składniki łączymy z suchymi składnikami. W zależności od potrzeby dodajemy ekstrakt waniliowy i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Po 20 minutach przykrywamy je i wracamy do piekarnika.

Kuskus z orzechami jest świetny na ciepło lub na zimno, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!