Możesz zrobić zdrowszą, bardziej świadomą składników odżywczych, ale nadal pyszną wersję tradycyjnego przepisu. My proponujemy sernik z jagodami.

Jest on lekki, puszysty i delikatny. Do tego piękne kolory letnich owoców sprawiają, że jest bardzo atrakcyjny wizualnie. Nie zawiera rafinowanego cukru ani rafinowanej mąki. Jogurt naturalny i otręby żytnie sprawią, że ten deser będzie mniej kaloryczny, ale też dostarczy wielu cennych składników, które można wykorzystać dla poprawy zdrowia.

Dlaczego warto sięgnąć po jagody?

Niestety, letnie owoce nie są dostępne przez cały rok. Ważne jest, aby jak najlepiej wykorzystać ten sezon. Jagody to skarbnica pełna witamin i minerałów. Są bogate w witaminę C, B1 i B2, a także PP A, E oraz inne cenne minerały jak wapń i potas. Są bogate w pektyny i flawonoidy, a także antocyjany. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także właściwości antybakteryjne.

Mają wysoką zawartość antyoksydantów, co pomaga zapobiegać nowotworom. Wspierają również funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomagają trawienie. Mogą być stosowane regularnie w celu obniżenia poziomu cukru we krwi i cholesterolu.

Można je dodawać do smoothies, soków i deserów. Mogą być również stosowane jako nadzienie w pierogach. Można je również wykorzystać do przygotowania przetworów, soków i dżemów. Można je dodać do sernika, aby uczynić go bardziej aromatycznym i orzeźwiającym. Nadają mu również piękny fioletowo-purpurowy kolor.

Jak zrobić sernik Fit z jagodami

Składniki:

  • 75 g chudego twarogu
  • jogurt naturalny: 50 g
  • Agar: 1 g
  • Fruktoza: 3 gramy
  • borówki: 30 g
  • Aromat śmietankowy
  • Masło: 6.5 g
  • Otręby żytnie: 14 g
  • ciemna czekolada: 7 g
  • gorella: 40 g

Sposób przygotowania:

Za pomocą robota kuchennego zmiksuj twaróg. Wmieszaj jogurt naturalny, fruktozę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Na koniec rozpuść masło i agar zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wszystko mieszamy. Do powstałej masy dodajemy posiekaną czekoladę, rydze i jagody.

Składniki mieszamy ze sobą, a następnie przelewamy do małego pucharka lub miseczki. Deser dekorujemy pokrojonymi morelami.

Smacznego!