Jej właściwości odżywcze znane są od ponad 4 tysięcy lat. Kasza bulgur wyróżnia się właściwościami odżywczymi na tle innych kasz pszennych. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Jest również jedną z najmniej kalorycznych. Bulgur znany jest z dużej zawartości potasu i fosforu, a także magnezu. Przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę z kaszą bulgur, wędzonym drobiem, jarmużem i pieczonymi burakami.
Sałatka z kaszą bulgur, wędzonym kurczakiem i jarmużem
Składniki:
- kasza bulgur - 120 g,
- bulion warzywny - 300 ml,
- buraki - 220g
- Kurczak wędzony - 150g
- szpinak baby - 80 g,
- jarmuż - 60 g,
- cebula - 40g
- Szczypiorek - 10g
- Czosnek - 5 g
- Olej Canola - 3 gramy
- Sól i pieprz według upodobań
Sposób przygotowania:
Buraki zawiń w folię aluminiową, umyj i piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut. Po ostudzeniu obierz i pokrój buraki. Kaszę manną odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Do kaszy dodać bulion i gotować pod przykryciem przez 7-8 minut na małym ogniu. Wyłączyć ogień i przykryć kaszę na 5 minut. Obrać i posiekać czosnek i cebulę. Umyj liście jarmużu i usuń wszelkie twarde części. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek ugotuj do miękkości na odrobinie oleju. Wymieszać z jarmużem i gotować jeszcze przez 3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Na koniec dodać liście szpinaku, drobno posiekane zioła oraz pokrojony w kostkę filet z kurczaka.