Rabarbar jest bogaty w witaminy A, C i E, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który poprawia pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Korzeń rabarbaru znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i odkażających, a także oczyszczających i dezynfekujących. Jest świetnym sposobem na walkę z otyłością i pobudza wydzielanie żółci. Dzięki temu wspomaga trawienie. Stosowany jest w leczeniu długotrwałych zaparć i biegunek, a także dolegliwości wątroby. Rabarbar zawiera również substancje stymulujące estrogen, które pomagają kobietom zrównoważyć poziom androgenów i złagodzić proces menopauzy. Należy pamiętać, że rabarbar musi być podgrzewany przez co najmniej 20 minut, aby uzyskać zdrowe właściwości. Pod wpływem wysokiej temperatury zwiększa się stężenie polifenoli, związków, które zabijają komórki rakowe lub zapobiegają ich dalszemu rozwojowi. Przeciwutleniacze znajdujące się w rabarbarze są znane ze swoich właściwości antyrakowych. Pomagają również zachować młody wygląd skóry. Unikaj jedzenia liści rabarbaru, ponieważ zawierają one kwasy szczawiowe, które mogą powodować uszkodzenia zębów i kości oraz prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Bogaty, orzeźwiający smak rabarbaru ma wiele zastosowań w kuchni. Można go używać w dżemach, galaretkach, ciastach i kompotach. Można go również dodawać do dań wytrawnych. Nasza propozycja to rabarbarowy piernik. To połączenie łączy słodki smak powideł śliwkowych z kwaskowatością wiosennych warzyw. Ciasto będzie aromatyczne, jeśli dodamy przyprawę do piernika i esencję pomarańczową.

Składniki:

  • 100 g Rabarbaru
  • Powidła śliwkowe: 25 g
  • Masło: 25g
  • Jajko: 1 szt.
  • Mąka: 60 gramów
  • 40 g Ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
  • Przyprawa do piernika
  • Esencja pomarańczowa
  • Soda oczyszczona: 0,6 grama

Roztopienie masła: Podgrzej masło w rondelku. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z ksylitolem, innym słodzikiem i sodą oczyszczoną. Dodajemy przyprawę do piernika. W osobnej misce ubijamy jajko. Następnie do miski dodajemy masło i galaretkę śliwkową. Na koniec łączymy suche składniki z mokrymi. Do powstałej masy dodajemy obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Masę ponownie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.