Jak zrobić dietetyczne ciasteczka?

Po pierwsze: pieczone, a nie smażone. Pączki są wysokokaloryczne ze względu na smażenie. Ten przysmak mocno pozbawiamy kalorii, piekąc je w gorącym tłuszczu zamiast w piekarniku.

Po drugie: mąka. Można użyć mąki pełnoziarnistej, która wzbogaci smakołyk o błonnik, wartości odżywcze, a także obniży jego indeks glikemiczny.

Po trzecie: uważaj, jakiego słodzika używasz. Pod względem kaloryczności pączka nie należy lekceważyć stewii czy ksylitolu.

Po czwarte: nadzienie. Należy również zwrócić uwagę na to, co trafia do naszego pączka. Możesz wypełnić pączka 100% dżemami owocowymi, dżemami o niskiej zawartości cukru lub domowym budyniem, aby mieć pewność, że nie zmarnujesz swoich wysiłków włożonych w "dietetykę".

Składniki:

  • mąka orkiszowa: 120 g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 130 g
  • 25 g drożdży
  • Pół szklanki mleka o zawartości tłuszczu 0,5%
  • 1 duże jajko
  • Cukier: Ksylitol, stewia: 5 g
  • Niskosłodzone dżemy i domowy budyń

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać jajko, wymieszać. Dodać ksylitol, stewię i wymieszać z mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie się kleić do palców. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie do zwartej konsystencji, spłaszcz je rękami, aż osiągnie wysokość około 2 cm. Z ciasta wytnij kółka za pomocą dużej filiżanki lub szklanki. Na każdym kółku umieścić jedną łyżeczkę nadzienia (dżem, budyń). Następnie zlepić końce ciasta, tworząc kulkę. Pączki odstawić na 30 minut na wyłożoną pergaminem blachę. Pączki piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Smacznego!