Ciasto marchewkowe to ciasto wykonane z tartej marchwi. Jest bardzo popularne w krajach anglosaskich. Ciasto staje się wilgotne i delikatne, ponieważ marchewki miękną podczas pieczenia. Ten przepis sprawia, że ciasto marchewkowe jest lżejsze od tradycyjnej wersji.

Marchew ma wiele właściwości

Marchew jest bogata w wiele składników odżywczych. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, potas, mangan i wapń. Zawdzięcza to przede wszystkim obecności karotenów, które są żółto-pomarańczowym kolorem o właściwościach przeciwzapalnych, a także przeciwutleniających. Najszersze zastosowanie ma beta-karoten, znany również jako prowitamina A. W dużych ilościach można go znaleźć w marchwi. Jej korzeń jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
Marchewki są warzywami niskokalorycznymi. Dostarczają 33 kcal na 100 g. Marchew jest świetna na odchudzanie, ponieważ ma właściwości oczyszczające i zwiększa metabolizm.

Jej regularne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i układu pokarmowego oraz wzmacnia Twój układ odpornościowy. Jest również bogaty w beta-karoten, który chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zapobiega rozwojowi zaćmy. Obniża poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca. Prowitamina A ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Spowalnia starzenie, odmładza, uczestniczy w procesach regeneracyjnych. Sprzyja opalaniu, działając naturalnie jako filtr ochronny i przedłużając trwałość opalenizny. Beta-karoten zapobiega powstawaniu plam i przebarwień, które często mogą być spowodowane opalaniem. Dobrym pomysłem, na kilka tygodni przed wyjściem na słońce, jest włączenie do swojej diety soków i innych przetworów z marchwi.

Tylko tłuszcze mogą w pełni wchłonąć beta-karoten zawarty w marchwi. Korzystne właściwości tego warzywa możesz czerpać jedząc je z oliwą, orzechami lub masłem.

Ciasto marchewkowe to nasza propozycja na wykorzystanie marchewki. Jest łatwe do wykonania i może być stosowane jako przekąska lub deser.

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki (na 2 do 4 porcji):

  • 2 jajka,
  • 200g drobno startej marchewki
  • 80-100g mąki pełnoziarnistej lub owsianej
  • 40g erytrytolu lub ksylitolu (lub dowolnego innego słodzika)
  • Jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Łyżka stołowa oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób krem, łącząc jajka i olej ze słodzikiem.
  2. W osobnej misce połącz suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Połącz mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. Za pomocą tarki o drobnych oczkach zetrzyj marchewki i odsącz nadmiar płynu.
  4. Wymieszaj marchewkę z mokrymi składnikami. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj je do mokrych składników.
  5. Masę piec w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia przez 30-40 minut w temperaturze 180 st.

Smacznego!