Brownie na zdrowie! Pyszny deser z cennymi wartościami odżywczymi.

Bataty są bogate w witaminy i minerały. Ważne, a nawet niezbędne jest to, że słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny. W jakie witaminy bogate są słodkie ziemniaki? Witaminy z grupy B, witamina E i witamina C, A to tylko kilka z witamin, w które bogate są słodkie ziemniaki. Ale zawierają również kwas foliowy (polifenole), beta-karoten. Są bogate w minerały takie jak potas, magnez, wapń, fosfor.

Karob, znany również pod nazwą mączka chleba świętojańskiego jest zdrowszą alternatywą dla kakao. Karob jest zdrowszą alternatywą dla kakao. Nie zawiera teobrominy ani kwasów szczawiowych, które mogą ograniczać wchłanianie wapnia. Karob znany jest z wysokiej zawartości magnezu, żelaza i wapnia, a także kwasu galusowego, który ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Regularne spożywanie mączki karobowej ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, odpornościowy i kostny. Mączka z karobu może również wspomagać przemianę materii oraz łagodzić objawy choroby wrzodowej żołądka.

Mąka kokosowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i białka przy niskiej ilości węglowodanów prostych. Ma niski wynik glikemiczny i średniołańcuchowy kwas tłuszczowy (MTC), który dodatkowo zwiększa metabolizm.

Nie pozostaje nam nic innego, jak przygotować ten pyszny, zdrowy i smaczny deser. Do dzieła!!!

Składniki:

  • Batat: 150 g
  • Jajko: 1 szt.
  • Mleko kokosowe: 85 g
  • Karob: 20g
  • Miód: 50g
  • Mąka kokosowa: 20g
  • Soda oczyszczona: 3 gramy
  • Aromat waniliowy: 2g

Wykonanie: Bataty obierzi pokrój na równe kawałki. Piecz w temperaturze 140degC przez około 25 minut (do miękkości). Pozostaw do ostygnięcia, a następnie użyj prasy do odciskania. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz na blasze do pieczenia o wymiarach 26/8 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wymieszaj ze sobą suche składniki, następnie dodaj jajko i miód, mleko kokosowe oraz aromat waniliowy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przelej masę do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Piec przez 45 minut.

Smacznego i daj nam znać, jak poszło!