Czarna fasola - błonnik i białko
Czarna fasola to subtelna roślina, która skrywa wiele cennych składników. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, warto dodać ją do swojej diety. O tym, jak ważne jest spożycie błonnika, mówiliśmy już tutaj. Dieta zawierająca białko jest ważna dla utraty wagi, ponieważ stymuluje metabolizm i daje uczucie zadowolenia.
Czarna fasola zawiera również wiele witamin i minerałów. Należą do nich wapń, żelazo i mangan, a także kwas foliowy witaminy B6 i A. Flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych to kolejny wyróżnik tego produktu. Jest dobrym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3.
Czarna fasola doskonale wpływa na trawienie, metabolizm i poziom cholesterolu.
Twarożek - wysoki w białko i niskokaloryczny
Twaróg to kolejny składnik naszej pasty. Twaróg jest niskokaloryczny i ma wysoką zawartość białka. Wzbogaca też danie o witaminy B2 i 12, wapń, fosfor i cynk.
Suszone pomidory - Witaminy i przeciwutleniacze
Dopełnieniem dania są suszone pomidory. Podnoszą one smak i wartość odżywczą pasty. Są bogatym źródłem likopenu, który jest silnym antyoksydantem o właściwościach przeciwstarzeniowych i przeciwnowotworowych. Witamina E znajdująca się w suszonych na słońcu pomidorach jest świetna dla skóry i oczu. Witamina B3 to witamina, która reguluje metabolizm cukru.
Jak widać ta pasta jest pełna wartości odżywczych. Wysoka zawartość białka i błonnika sprawia, że jest dobrym wyborem w diecie, która jest niskokaloryczna. Idź na całość!
Składniki: (4 porcje)
- 200 g czarnej fasoli
- chudy twaróg: 120 g
- Suszone pomidory: 80 g
- Olej: 12 g
- Sok z cytryny: 40 g
- Tymianek: 4 g
- Cebula: 20 g
- Czosnek: 4 g
- Sól
Wykonanie: fasolę namoczyć przez noc. Gotować fasolę w wodzie przez 30-40 minut. Dodaj do wody odrobinę soli. Pozostawić do ostygnięcia. Odsączyć. Następnie szklimy cebulę za pomocą oleju. Ostudzoną fasolę, twaróg, suszone pomidory i zeszkloną cebulę blendujemy na gładką masę.