Płatki owsiane przeżywają prawdziwe odrodzenie. Nie jest zaskoczeniem, że owsianka ma wiele korzyści prozdrowotnych. Owies był podstawą diety wielu Europejczyków już od epoki brązu. Owies jest bogaty w białko i stanowi cenne źródło witaminy B6. Owies może być spożywany z jogurtem lub mlekiem, aby zaspokoić głód naszego mózgu na witaminę B6. Ta poprawia pamięć, koncentrację i ułatwia uczenie się. Witamina B1 znajdująca się w owsie pomaga utrzymać stabilność organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym i psychicznym. Zawiera również substancje działające antydepresyjnie. Owies jest doskonałym źródłem witaminy E i flawonoidów, a także błonnika pokarmowego. Prawie jedna trzecia całego ziarna owsa zawiera błonnik. Pomaga on oczyścić organizm i zapobiega rozwojowi lub nawrotom chorób. Błonnik zawarty w owsie daje uczucie zadowolenia, poprawia pracę jelit, zapobiega zgadze i nadkwasocie. Przedstawiamy przepis na zapiekane płatki owsiane. To zdrowe i pożywne danie można przygotować z różnymi owocami, orzechami, migdałami. Dobrym rozwiązaniem jest również miód.

Pieczona owsianka - Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 60 g Płatki owsiane
  • Mleko 0,5% - 120ml
  • Jabłko - 70g
  • Jajko - 1 szt.
  • Miód - 10g
  • Rodzynki - 10 g
  • Orzechy włoskie - 10g
  • Cynamon - do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu umieścić zimne mleko i płatki owsiane
  2. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, następnie gotować przez kilka sekund.
  3. Obierz jabłko i pokrój w małą kostkę. Umieścić w osobnym naczyniu i podgrzewać, aż jabłko będzie miękkie.
  4. Połącz schłodzone płatki, jabłka, miód, rodzynki, jajka i cynamon.
  5. Masę zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!