Płatki owsiane przeżywają prawdziwe odrodzenie. Nie jest zaskoczeniem, że owsianka ma wiele korzyści prozdrowotnych. Owies był podstawą diety wielu Europejczyków już od epoki brązu. Owies jest bogaty w białko i stanowi cenne źródło witaminy B6. Owies może być spożywany z jogurtem lub mlekiem, aby zaspokoić głód naszego mózgu na witaminę B6. Ta poprawia pamięć, koncentrację i ułatwia uczenie się. Witamina B1 znajdująca się w owsie pomaga utrzymać stabilność organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym i psychicznym. Zawiera również substancje działające antydepresyjnie. Owies jest doskonałym źródłem witaminy E i flawonoidów, a także błonnika pokarmowego. Prawie jedna trzecia całego ziarna owsa zawiera błonnik. Pomaga on oczyścić organizm i zapobiega rozwojowi lub nawrotom chorób. Błonnik zawarty w owsie daje uczucie zadowolenia, poprawia pracę jelit, zapobiega zgadze i nadkwasocie. Przedstawiamy przepis na zapiekane płatki owsiane. To zdrowe i pożywne danie można przygotować z różnymi owocami, orzechami, migdałami. Dobrym rozwiązaniem jest również miód.
Pieczona owsianka - Składniki (porcja dla 2 osób):
- 60 g Płatki owsiane
- Mleko 0,5% - 120ml
- Jabłko - 70g
- Jajko - 1 szt.
- Miód - 10g
- Rodzynki - 10 g
- Orzechy włoskie - 10g
- Cynamon - do smaku
Sposób przygotowania:
- W rondlu umieścić zimne mleko i płatki owsiane
- Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, następnie gotować przez kilka sekund.
- Obierz jabłko i pokrój w małą kostkę. Umieścić w osobnym naczyniu i podgrzewać, aż jabłko będzie miękkie.
- Połącz schłodzone płatki, jabłka, miód, rodzynki, jajka i cynamon.
- Masę zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!