Założenia diety w Montignac

W poszukiwaniu najlepszego sposobu na odchudzanie, dr Montignac odkrył związek między otyłością, a trzustką. Organ ten produkuje dwa bardzo ważne hormony - insulinę i glukagon. Francuz doszedł do wniosku, że aby zrzucić zbędne kilogramy, produkty naturalne powinny być najwyższej jakości i mieć niski indeks glikemiczny. Takie, które nie powodują nagłych skoków cukru we krwi. Ważne jest, aby w miarę możliwości jeść regularne posiłki, zgodnie z Metodą Montignac. Ważne jest również prawidłowe łączenie makroskładników. Zapoznaj się z przykładowymi jadłospisami.

Jaka jest wartość glikemiczna produktów spożywczych?

Indeks glikemiczny (IG), to wskaźnik tego, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu określonego produktu. Posiłek o wysokim indeksie glikemicznym spowoduje nagły wzrost poziomu cukru we krwi. To powoduje, że trzustka szybko wydziela insulinę. Równie szybko spadnie stężenie cukru, ale nie do poziomu wyjściowego, lecz znacznie niżej. Możesz odczuwać zmęczenie, głód lub silną chęć na słodkie przysmaki. Dr Montignac radzi, by jeść produkty o niższym wyniku glikemicznym niż 50. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci podjadania między posiłkami.

Najważniejsze zasady diety Montignaca

  1. Jedz regularnie i o stałych porach. Trzy główne posiłki dziennie to minimum, ale łatwiej będzie osiągnąć wymarzone rezultaty, jeśli będziesz jadła pięć razy dziennie. Podjadanie między posiłkami jest zabronione.
  2. Śniadanie powinno być przede wszystkim bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, z niewielką ilością białka. Na obiad wybierz danie białkowo-tłuszczowe. Kolacja powinna być lekkostrawna i niskotłuszczowa (wyjątek stanowi oliwa z oliwek i inne bogate źródła dla kwasu tłuszczowego omega-3).
  3. Śniadanie jedz co najmniej godzinę po przebudzeniu, a kolację około 3-4 godziny przed pójściem spać.
  4. Ogranicz tłuszcze nasycone, takie jak masło i smalec. Zamiast tego wybieraj tłuszcze nienasycone.
  5. Podczas stosowania diety Montignaca surowo zabronione są słodycze i alkohol.
  6. Należy unikać picia zbyt dużej ilości kawy i herbaty. Wybieraj zieloną herbatę, kawę zbożową i zioła.
  7. Nie popijaj w trakcie posiłków. Nie pij przed i po jedzeniu. Dbaj o nawodnienie organizmu, pijąc co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.
  8. Unikaj produktów, które zawierają rafinowaną mąkę pszenną, takich jak biały chleb czy makaron
  9. Szukaj warzyw o wysokiej zawartości błonnika, takich jak bakłażan, pory i sałata.
  10. Ważne: Zwróć uwagę na indeks glikemiczny swoich posiłków i upewnij się, że nie jest on wyższy niż 50

Metoda Montignac ma wiele zalet

Wykazano, że dieta Michela Montignaca pozwala trwale stracić niechciane kilogramy i pokonać otyłość. Warto zaznaczyć, że dieta ta dostarczy wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu makroskładników: węglowodanów, białek, tłuszczów i błonnika. Nie musimy drastycznie zmniejszać ilości kalorii czy porcji jedzenia. Nie musimy trzymać się listy produktów. Możemy wybrać te, które najbardziej nam smakują spośród tych o IG poniżej 50. Pomoże nam to również w regularnym spożywaniu posiłków i zmniejszy nasze zachcianki na używki i niezdrowe przekąski. Będzie to miało wiele korzyści dla naszego zdrowia. Choć na początku proces wyboru dozwolonych produktów może wydawać się powolny, to z pomocą tabeli IG szybko przypomnisz sobie, jakie składniki możesz wybrać. Jeśli wydaje Ci się to zbyt trudne, a chcesz trwale schudnąć, możesz rozważyć zamówienie diety pudełkowej. Możesz zamówić catering dietetyczny, aby otrzymać pyszne posiłki, które zostaną przygotowane tylko dla Ciebie, z wykorzystaniem produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Będziesz w stanie zaoszczędzić czas i osiągnąć szczupłą sylwetkę, której pragniesz, jeśli będziesz przestrzegać tych zasad.