Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w prosty sposób przygotować w domu tradycyjne indyjskie lub pakistańskie dania. Makaron ryżowy z ostrygami, grzybami curry to nasze propozycje. Jest łatwy w przygotowaniu, pyszny, sycący, pikantny, ale i delikatny dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają orientalne smaki.

Curry - co to właściwie jest?

Curry to termin, który opisuje wiele odmian przypraw kuchni indyjskiej. Możemy wyróżnić curry żółte, zielone i czerwone. Mogą się one różnić w zależności od tego skąd pochodzą i kto je przygotował. Jednak podstawowe składniki pozostają takie same:

  • Kurkuma: Jest to najsilniejszy naturalny antybiotyk. Poprawia funkcjonowanie mózgu, zapobiega i leczy problemy trawienne, jest uważana za najsilniejszą.
  • Imbir: Rozgrzewa, leczy przeziębienia i łagodzi bóle menstruacyjne. Poprawia też koncentrację i przyspiesza krążenie krwi.
  • Czosnek: Bogaty w witaminy, pomaga zwalczać infekcje, chroni przed udarem i zawałem serca, poprawia trawienie, spowalnia procesy starzenia.
  • Kardamon: wzmacnia odporność, zapobiega dolegliwościom trawiennym. Może być pomocny w walce z otyłością i cukrzycą.
  • Chilli: obniża poziom cholesterolu we krwi, przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie.
  • Gałka muszkatołowa: Stymuluje układy nerwowe, poprawia trawienie, zapobiega wrzodom żołądka.
  • Kminek: Używany w medycynie ajurwedyjskiej do łagodzenia wielu dolegliwości, takich jak zaparcia i wzdęcia, nudności, kolki oraz grzybicze i pasożytnicze choroby skóry.

Curry jest bogate w cenne składniki, które można wykorzystać do poprawy zdrowia. Curry jest często zalecane jako element programów odchudzających ze względu na jego zdolność do zwiększania metabolizmu. Należy upewnić się, że gotowe mieszanki nie zawierają cukru, soli ani innych wzmacniaczy smaku.

Ostrygi to wyjątkowe grzyby, które są pełne wartości odżywczych.

Ostrygi różnią się od grzybów leśnych tym, że zawierają cenne witaminy i minerały. W ostrygach można znaleźć wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę K, a także wapń, magnez, selen potas, sód, cynk i żelazo. Również 70% białka znajdującego się w tych grzybach może być przyswojone przez organizm, co czyni je świetnymi dla wegetarian, jak i wegan. Są one również bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi i rozprzestrzenianiu się raka. Regularne spożywanie pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Składniki:

  • Makaron ryżowy 30 g
  • 50 g grzybów
  • ostrygi 30g
  • Cebula czerwona 10 g
  • Zielony groszek 20g
  • Tofu 25 g
  • Orzechy nerkowca 4 gramy
  • Mleko kokosowe 30 g
  • Mleko 20 g
  • Bazylia (świeża) 1g
  • sos rybny 2 g
  • Cukier brązowy 2 g
  • Czerwona pasta curry 5 g

Wykonanie: Niech makaron namoczy się w zimnej wodzie przez około godzinę. Na patelni ugotować cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dodaj na patelnię pokrojone ostrygi i grzyby. Niech się dusi przez 7-10 min. Gdy składniki będą miękkie, dodaj pastę curry i mleko. Dopraw danie sosem rybnym i brązowym Cukrem. Dodaj makaron do sosu i pozwól mu zmięknąć. Następnie dodaj zielony groszek i posiekaną bazylię. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wyłóż danie na talerz i udekoruj listkami bazylii oraz posiekanymi i uprażonymi orzechami nerkowca. Smacznego!