Kurczak z serem brzmi pysznie, ale jest też wysokokaloryczny. Nasza propozycja na kotlety z kurczaka, z mozzarellą, marchewką i cukinią, to pyszny, lekki i zdrowy przepis. Mięso kurczaka jest ważnym i łatwo przyswajalnym elementem zdrowej diety. Jest bogate w białko, witaminy (B2, P, B6), a także minerały (m.in. potas, cynk, żelazo, magnez). Połączenie marchwi bogatej w błonnik, betakaroten oraz mikroelementy (wapń i żelazo, cynk magnez, potas i miedź) wzmacnia organizm i reguluje pracę żołądka. Cukinia również zawiera błonnik, betakaroten i selen. Takie połączenie sprawia, że nasze kotlety są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dodatek mozzarelli nadaje daniu niepowtarzalny smak. Dostarcza również wapnia, białka oraz zdrowych tłuszczów zawierających CLA (kwas linolowy), które mają działanie redukujące tłuszcz i prozdrowotne. Natka pietruszki (bogata m.in. w prowitaminę A, witaminy K, C i PP) oraz zioła wzmacniają smak potrawy i dodają jej charakteru.

Składniki (porcja dla 6 osób):

  • Mielone mięso z kurczaka: 450g
  • Bułka tarta: 40g
  • cebula: 1 średniej wielkości
  • 100 g marchewki
  • cukinia: 100 g
  • chipsy z mozzarelli: 50 g
  • jajko: 1 szt.
  • Pietruszka: pęczek
  • Olej rzepakowy: 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku i zioła: Tymianek, oregano. Bazylia, cząber, chili

Wykonanie: Cukinię, marchewkę pokroić w kostkę i zblanszować na parze (około 5 minut). Bułkę tartą namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na łyżce oliwy rzepakowej. Wymieszaj ze sobą ostudzone warzywa, mięso, jajko i namoczoną bułkę tartą. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła i wymieszać, aby uformować kotlety. Do masy można dodać sól i czarny pieprz. Posypać mozzarellą i piec w temperaturze 190°C przez 15 minut. Polecamy podawać grattas z brązowego ryżu lub bulguru z ulubioną sałatką.

Smacznego i dajcie znać jak Wam smakowało!