Dobra odporność

Wiadomo, że przeziębieniom i grypie można raczej zapobiegać niż je leczyć. Ważne jest, aby zapewnić prawidłowe działanie układu odpornościowego jeszcze przed nadejściem jesieni. Witaminy C i A są silnymi antyoksydantami. PP ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. W ochronie przed chorobami kluczową rolę odgrywają również witaminy z grupy B, selen, rutyna oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3, 6) Produkty te z pewnością poprawią odporność.

  • Sok z aronii. Jest to metoda, której skuteczność udowodniły nasze babcie. Bogactwo flawonoidów w Aronii sprawia, że działa ona przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Zawiera również silne właściwości antyoksydacyjne, takie jak kwas foliowy oraz wapń, żelazo, mangan i witaminę C, A E, P, B2.
  • Miód: jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości antybiotyczne. Wzmacnia odporność, działa jak środek bakteriobójczy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zawiera cenne witaminy, minerały. Ważne jest, aby używać tylko najwyższej jakości miodu z zaufanego źródła. Należy pamiętać, że herbata słodzona miodem nie poprawi odporności.
  • Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, A i żelaza, a także wapnia, magnezu, cynku i innych minerałów. Jest świetnym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Może być używany w bocznym daniu, jako pesto lub zmiksowany z ulubionym smoothie.
  • Siemię lniane ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Te brązowe ziarna są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Regulują przemianę materii, poprawiają koncentrację oraz pozytywnie wpływają na stan i wzrost włosów oraz skóry.
  • Gryka - posiada największą ilość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, odkwaszająco. Nadaje skórze piękny wygląd, wzmacnia odporność i wspomaga pamięć.

Rozgrzej się!

Jesień przynosi chłodniejsze, zimniejsze dni. Niektórzy narzekają, że czują chłód, nawet gdy mają na sobie szalik i gruby sweter. Istnieją produkty, które mogą pomóc nam ogrzać się od środka. Medycyna chińska od wieków stosuje podział produktów na te, które ogrzewają i chłodzą organizm.

Gdy jest zimno, warto sięgnąć po:

  • Pory, czosnek i cebulę
  • imbir
  • czarny pieprz
  • Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i goździki
  • Soczewica i fasola
  • Otręby owsiane i otręby pszenne
  • Mandarynki, maliny i czereśnie

Należy natomiast unikać pokarmów, które są mroźne

  • Arbuz, grejpfrut i banany
  • Wieprzowina
  • Cukier rafinowany i sól
  • biały ryż
  • mięta
  • Ogórek

Nie poddawaj się jesiennym chłodom

Musimy zadbać o odpowiednią ilość magnezu, selenu i potasu. Włącz do swojej diety takie produkty jak banany, orzechy brazylijskie, kakao, orzechy włoskie, które poprawią koncentrację, pamięć, zmniejszą stres i sprawią, że łatwiej będzie Ci przetrwać smutne lub pochmurne dni.