Gryka, niegdyś najbardziej ukochany produkt polskiego stołu, obecnie jest produktem mniej znanym. W ostatnich latach stała się produktem popularnym. Można ją znaleźć na blogach kulinarnych, forach internetowych czy w prasie kulinarnej. Dietetycy uwielbiają ten trend, ponieważ kasze są bardzo zdrowe, a ziarna prosa zajmują w nich szczególne miejsce.

Kasza gryczana - kalorie

Kasza jęczmienna ma wysoką wartość energetyczną i dostarcza:

  • Duże ilości węglowodanów, głównie Skrobia - 74g/100g
  • Białko wysokiej jakości - około 11g
  • tłuszcz- ok. 4g - jest to wartość wyższa niż w innych rodzajach kasz. Ważne jest, aby odpowiednio przechowywać ziarna prosa. Najlepszym sposobem, aby zapobiec utlenianiu się kwasu tłuszczowego, który może nadać potrawie gorzki smak, jest przechowywanie jej w ciemnym, suchym miejscu.
  • Błonnik pokarmowy około 2,5-7g/100g kaszy.

Ten składnik jest ważny i powinien znaleźć się w Twojej diecie.

Kasza gryczana: Wartości odżywcze.

Kasza jęczmienna jest bogata między innymi w wiele właściwości prozdrowotnych.

  • Witaminy z grupy B, które wpływają na rozwój układu nerwowego, a także poprawiają stan skóry.
  • żelazo (ma największą ilość wśród kasz), a także lecytynę, która wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego.
  • Tryptofan stymuluje układ odpornościowy, a także - jako prekursor serotoniny - poprawia nastrój.
  • krzem jest substancją poprawiającą wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wspomagającą gojenie się tkanki stawowej.
  • Kasza proso zawiera również dwa razy więcej kwasów tłuszczowych niż nasyconych. Jest to szczególnie korzystne, ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają ilość "dobrego" cholesterolu i obniżają poziom "złego", co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
  • Ziarno jest również bogate w fitochemikalia, takie jak kwas fitynowy, który uważa się za obniżający poziom cholesterolu i fityniany, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju raka.

Gryka - właściwości

Liczne walory zdrowotne kaszy proso sprawiają, że jest ona tak pyszna.

  • Ma właściwości alkalizujące organizm
  • HLD właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz obniżające poziom insuliny i glukozy, co jest szczególnie ważne dla pacjentów z miażdżycą lub cukrzycą.
  • Ma działanie rozgrzewające i jest polecany przy chorobach górnych dróg oddechowych czy przeziębieniach.

Tłuszcz z ziaren prosa jest również lekkostrawny, dzięki czemu jest dobrym wyborem w przypadku chorób wątroby czy trzustki.

Kasza gryczana - Gluten

Często jesteście ciekawi zawartości glutenu w kaszy z prosa? Z przyjemnością informujemy, że kasza z prosa nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest doskonałym wyborem dla osób z celiakią.

Gryka - kto nie powinien jej jeść!

Kasza gryczana charakteryzuje się wysoką glikemią. Dlatego nie powinny ich spożywać osoby z cukrzycą typu II lub insulinoopornością. Jeśli nie jesteś w stanie wyobrazić sobie poranka bez kaszy jaglanej to oto kilka prostych wskazówek, które pozwolą Ci obniżyć ładunek glikemiczny.

  • Dodaj do dania kilka orzechów lub nasion. Dodatkowy tłuszcz, białko i błonnik spowolnią opróżnianie żołądka i obniżą ładunek glikemiczny.
  • Wymieszaj mleko lub jogurt ze swoim proso. Dodane białko działa podobnie jak tłuszcz i spowalnia opróżnianie żołądka, a także trawienie i wchłanianie węglowodanów.

Kasza gryczana do gotowania

Gotowanie kaszy prosa może wydawać się proste. Gotowanie ziaren prosa może wydawać się proste. Ale, nasi dietetycy mają kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci zrobić je na sypko. Najpierw opłucz kaszę w zimnej wodzie. Następnie zagotuj trochę wody. Zagotuj wodę w garnku. Na 1 szklankę (185g) kaszy będziesz potrzebować 2 i 1/4 szklanki wody (560g) Do gotującej się wody dodaj kaszę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Delikatnie wymieszaj, aby kasza nie przywarła do dna.

Ile należy gotować kaszę jaglaną

Przykryj patelnię i gotuj przez 15-18 minut na bardzo małym ogniu. Przykryj patelnię i pozostaw na 5 minut, aby woda odparowała.

Kasza gryczana: Przepisy

Szukasz sposobów na włączenie kaszy proso do swojego menu, ale nie jesteś pewien od czego zacząć? Nasi dietetycy i szefowie kuchni stworzyli kilka zdrowych i pysznych przepisów z proso.

  • Kakaowe ciasto jagodowe z ciemną czekoladą i orzechami.
  • Jagodowe brownie - klasyczne brownie jest Wam dobrze znane. Co powiecie na bogate ciasto czekoladowe w zdrowszej formie?
  • Sałatka z kaszą jagodową, pieczarkami i innymi składnikami to świetny sposób na zabranie dania do pracy.
  • wegańskie placki z jagodami - jesteś na diecie wegańskiej? Nie ma problemu!!! Mamy też propozycję pysznego wegańskiego deseru!
  • Jagodowy budyń jest równie prosty jak zrobienie jagodowej kaszki. Wystarczy ugotować kaszkę w mleku i pozostawić ją do ostygnięcia przed zblendowaniem. Możesz też dodać swoje ulubione owoce, np. banany.
  • Zrób kotlety jagodowe. Ugotuj kaszkę i pozwól jej ostygnąć. Do kaszki można dodać ulubione przyprawy (np. sól, kurkumę, paprykę, można dodać parmezan. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie dodaj jajko. Z prosa uformować kotlety. Następnie obtoczyć je w mące i usmażyć na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Smacznego!!!

Pomysłów jest tak wiele! Z kaszy prosa można zrobić stout i sweet.
Rzadko który produkt ma tak wiele korzyści dla naszego organizmu. Nie powinno więc dziwić, że te małe żółte ziarenka z charakterystyczną czarną kropką nazywane były kiedyś "złotem polskich pól". Jest to również "złoto", które jest dostępne przez cały rok. Jest ono jak najbardziej godne polecenia.