Grillowanie jest zdrowszym sposobem przygotowywania potraw, niż smażenie. Popularne spotkania przy grillu często nie są zdrowe. Wystarczy kilka prostych zmian, aby przekształcić trudne do strawienia składniki w pyszne, zdrowe posiłki. Nie zajmuje to wiele czasu ani nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Zastosuj się do tych dietetycznych wskazówek, aby zacząć.

Jak grillować zdrowo? Jak wybrać odpowiednie produkty do grillowania

Grillowanie często kojarzy się z dużą ilością mięsa. Dobrą opcją są również grillowane warzywa i ryby. Podczas grillowania mięs ważne jest, aby wziąć pod uwagę ich kaloryczność.

Zawartość kalorii w popularnych produktach do grillowania (w 100g):

  • karkówka wieprzowa - 389 kcal,
  • kiełbasa - 251 kcal,
  • Pierś z kurczaka - 123 Kcal
  • tuńczyk - 151 kcal.

Grillowane warzywa mogą nie tylko zmniejszyć ilość kalorii, ale także dostarczyć błonnika. Na grillu świetnie sprawdzi się cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pomidory i pieczarki. Na grillu nie może zabraknąć również sałatek. Ważne jest, aby unikać dodawania kalorycznych sosów i majonezu do grillowanych warzyw. Zamiast tego wybierz sos z oliwy z oliwek, taki jak winegret lub mniej kaloryczną glazurę balsamiczną. Możesz też spróbować dressingów zrobionych na bazie jogurtu naturalnego. Powinieneś zrobić własne sosy do grilla. Często są one wysokokaloryczne i mogą zawierać niezdrowe wzmacniacze smaku. Oliwa, olej z pestek winogron i jogurt naturalny to dobre składniki.

Owoce na grillu? Nasza propozycja na zdrowy deser

Deser nie musi być wysokokaloryczny. Grillowane owoce (banany i gruszki, gruszki, cytrusy) można sparować z domowymi sosami z jogurtu naturalnego i przyprawami podkręcającymi metabolizm, takimi jak cynamon, imbir i kardamon.

Polecamy również zrobienie domowych lodów z bananów i innych owoców. Zmiksuj pokrojone banany z ulubionymi mrożonymi owocami, np. pastą tahini, cynamonem lub innymi przyprawami. Powstałe lody będą naturalnie słodkie o kremowej konsystencji, jeśli banany są dojrzałe.

Napoje i alkohol: Uważaj na kalorie

Napoje są często wysokokaloryczne i można je ograniczyć poprzez zmniejszenie kaloryczności potraw z grilla. Możesz zastąpić słodzone i kolorowe napoje wodą z cytryną (lub limonką)! Możesz ograniczyć kalorie, zastępując słodzone i kolorowe napoje wodą z cytryną (lub limonką) lub świeżo wyciśniętym sokiem i wodą.

Alkohol może być kaloryczną pułapką dla diety. Pamiętaj, że 1 g czystego alkoholu to 7 kcal (podczas gdy 1 g białka lub węglowodanów to tylko 4 kcal).

Poniżej przedstawiamy przykładowe wartości kaloryczne niektórych porcji alkoholu:

  • Kieliszek czerwonego wina (125ml) - 50kcal
  • Kieliszek eggnogu (20ml) - 51kcal
  • Kieliszek wytrawnego martini (50ml) - 60kcal
  • Kieliszek białego wina (125ml) - 75kcal
  • Kieliszek wódki (50ml) - 110kcal
  • Kieliszek koniaku (40ml) - 112kcal
  • piwo jasne (330 ml) - 150 kcal.

Dzięki kilku modyfikacjom kaloryczny i niezdrowy grill można zamienić w zdrowy i lekki posiłek z wieloma pysznymi i nietypowymi opcjami. Możesz poprawić swoje samopoczucie i metabolizm włączając aktywność fizyczną. Możesz również cieszyć się szaszłykiem, lampką wina lub domowymi lodami. Między daniem głównym a deserem można wybrać się na spacer z partnerem. Majówkę będziemy mogli spędzić nawet na diecie, jeśli będziemy postępować zgodnie z naszym poradnikiem. To jest często powód, dla którego ludzie łamią swoje zdrowotne postanowienia.