Funkcja gotowania na parze staje się coraz bardziej popularna. Jest ona dostępna w niektórych modelach zarówno piekarników, jak i mikrofalówek. Ten sposób gotowania nie musi oznaczać, że potrawy są mdłe lub pozbawione smaku. Para, czy to z warzyw, mięs, czy odpowiednio przygotowanego ciasta może wzbogacić smak, nie zmniejszając ich wartości odżywczych w takim stopniu jak tradycyjne metody obróbki. Pamiętaj, aby podczas gotowania na parze unikać soli. Nie oznacza to jednak, że Twoje potrawy będą miały zły smak. Para pozwala wydobyć z produktów olejki eteryczne i inne substancje, które są w nich naturalnie obecne. Ziemniaki możemy również gotować na parze z różnymi ziołami i przyprawami.

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze zachowuje najwięcej witamin, zwłaszcza witaminy C i witamin z grupy B. Na przykład, jeśli gotujemy warzywa w tradycyjny sposób, możemy stracić ok. 50 proc. witaminy A możemy stracić, jeśli gotujemy warzywa w tradycyjny sposób. Podczas gotowania na parze, które jest znacznie krótszym procesem, straty te mogą wynosić nawet 15 proc. Co z walorami smakowymi i estetycznymi potraw? Odpowiednie gotowanie potraw na parze pozwoli zachować ich aromat i smak, a także atrakcyjny kolor i teksturę. Warzywa zawsze powinny być gotowane al dente Nie smakują i nie wyglądają dobrze, jeśli są rozgotowane. Jeśli są przygotowane prawidłowo, mogą zachęcać swoim wyglądem. Gotowanie na parze jest możliwe w przypadku ziemniaków, brokułów i fasoli. Jednak ryby i mięso są również dobrymi opcjami. Nie powinny być one zbyt tłuste.

Sprzęt do gotowania na parze

Garnek ze stali nierdzewnej nie jest niezbędny do gotowania na parze zdrowej żywności. Jest to najczęściej spotykany sprzęt do gotowania na parze, ale można też użyć zwykłego garnka z sitkiem. Taka nakładka to składana harmonijka, którą umieszcza się na górze garnka i dopasowuje do jego wielkości. Do gotowania na parze można też wykorzystać specjalne bambusowe koszyki, zwłaszcza do dań orientalnych. Można też kupić papierowe torebki, które chronią produkty przed bezpośrednim kontaktem z wodą. Produkty można gotować na parze używając parowaru, piekarnika lub mikrofalówki z funkcją "gotowanie na parze".

Jak gotować na parze?

Nasi dietetycy mają kilka wskazówek, dzięki którym produkty gotowane na parze będą jeszcze smaczniejsze.

  1. Upewnij się, że wszystkie kawałki są tej samej wielkości.
  2. Nie dopuść, aby para wodna pędziła między kawałkami.
  3. Układaj produkty tak, aby były jak najcieńsze.
  4. Przed gotowaniem zamrażajmy mrożonki.
  5. Użyj parowaru, który ma wiele poziomów, aby gotować wiele produktów jednocześnie. Upewnij się, że umieścisz rybę lub mięso na najniższym "piętrze".
  6. Używaj bardzo mało lub wcale soli! Możesz ją zastąpić ulubionymi ziołami lub sokiem z cytryny (w przypadku ryb), albo odrobiną białego wytrawnego wina.