Dynia z powodzeniem wraca na nasze stoły. Kiedyś była zapomnianym składnikiem, ale teraz zajmuje ważne miejsce w świecie jesiennej domowej kuchni. Nie ma w tym nic dziwnego. Jest atrakcyjna ze względu na swoje walory zdrowotne i wszechstronność w kuchni. Istnieje wiele przepisów z wykorzystaniem dyni. Dynia jest niskokaloryczna i ma wiele cennych składników odżywczych. Nie zapominajmy o witaminie C, E i K, tiaminie, kwasie foliowym i ryboflawinie, a także wapniu, żelazie i magnezie, fosforze i potasie. To tylko kilka z wielu ważnych składników odżywczych, które dostarczają odmiany dyni. Najpopularniejsze są dynie Hokkaido i dynie piżmowe, ale jest wiele innych odmian, które stają się coraz bardziej popularne, w tym takie, które są słodsze niż słone, a także takie, które świetnie nadają się do pieczenia, zup i wek .....

Chociaż nie jesteś obojętny na piękno i hojność dyń, które piętrzą się na straganach, nie wiesz, jak je wykorzystać we własnej kuchni. Przez najbliższe dni będziemy się z Wami dzielić naszymi ulubionymi przepisami. Na dziś polecamy makaron z dynią.

Spaghetti z dynią

Do nazwy tego przepisu nie wślizgnął się żaden chuligan drukarski. Chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na spaghetti z dyni, a nie z dyni!

Składniki : Dynia makaronowa, kilka kawałków pomidora, 150g cebuli, 1 ząbek czosnku, 150g jogurtu naturalnego. Parmezan, do smaku, oliwa, sól i pieprz, tymianek, świeża bazylia.

Przygotuj dynię, krojąc ją na pół i piekąc w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. W dużym rondlu podsmaż pomidory, czosnek i cebulę. Doprawić sos solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku. Dodać jogurt naturalny. Za pomocą widelca wydrąż upieczoną dynię ("makaronowe" nitki) i ułóż na talerzu. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Posypać odrobiną parmezanu. Smacznego!