Jabłka to jedne z najbardziej lubianych owoców w Polsce. Są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik pokarmowy i inne korzystne składniki odżywcze. Są szczególnie korzystne dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, wysokim cholesterolem i nadmierną masą ciała. Wyjaśniamy, dlaczego jabłka są tak dobre dla Ciebie!

Spis treści:

1. Jabłka - witaminy i składniki mineralne

2. Ile kilokalorii ma jabłko?

3. Dlaczego warto jeść jabłka?

4. Co można zrobić z jabłek?

Witaminy i minerały w jabłkach

Surowe jabłka są bogate w witaminę C. Witamina ta chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i poprawia odporność. Bierze również udział w produkcji kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, napina skórę i spowalnia procesy starzenia. Warto zaznaczyć, że ponad połowa witaminy C w jabłku znajduje się pod skórką. Dlatego zaleca się spożywanie ich właśnie z nią. Kolorowa skórka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i zawiera wiele związków antyoksydacyjnych, w tym kwercetynę i likopen. Znajdziesz tu również:

  • Witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witaminę K,
  • beta-karoten, znany również jako prowitamina A.

Jabłka to pyszne owoce, które są bogate w potas. Ten, wraz z sodem i chlorem, jest jednym z niezbędnych elektrolitów komórkowych. Reguluje on równowagę wodno-elektrolitową organizmu oraz równowagę kwasowo-zasadową. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny zadbać o odpowiednią ilość potasu w swojej diecie. Pomaga to w regulacji ciśnienia krwi.
Inne minerały również znajdują się w jabłkach, ale tylko w niewielkich ilościach. Do tych minerałów należą:

  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo.

Ile wynosi dzienna liczba kilokalorii (kcal) w jabłku?

Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące wagi i kilokalorii jabłka. Średniej wielkości jabłko waży 150g i dostarcza 80 kcal. Zawiera również 3,6 g błonnika, który może zwiększyć uczucie sytości. Jabłko to pożywna przekąska, która jest niskokaloryczna i może być świetną opcją dla osób, które zmagają się z utratą wagi.
Ma również niski glikemiczny (GI=38), co oznacza, że nie powoduje nagłego skoku glukozy we krwi od razu po spożyciu. Dzięki temu zapobiega nagłym napadom głodu i senności w ciągu dnia. Surowe jabłka są bezpieczne dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Jabłka są zdrowszą opcją dla słodyczy. Możesz zjeść jabłko zamiast batoników lub czekolady, jeśli próbujesz kontrolować swoją talię. Jeśli uważasz, że jedzenie go jako przekąski jest nudne, możesz pokroić je na małe kawałki i posypać cynamonem i orzechami. W efekcie powstanie pyszny deser pełen wartościowych składników.

Dlaczego warto jeść jabłka

Jabłka spożywane ze skórką dostarczają cennego błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jednym z nich są pektyny, które występują w dużych ilościach w dojrzałych, ale nie przejrzałych, owocach jabłek. Pektyny należą do grupy błonników rozpuszczalnych w wodzie, które należy regularnie spożywać w ramach zróżnicowanej diety.

  • Obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, co ma działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi,
  • Zwiększa uczucie zadowolenia
  • Reguluje pracę układu pokarmowego
  • Może przeciwdziałać zaparciom.

Włączenie jabłek do codziennej diety poprawi trawienie i przyspieszy metabolizm. Pektyny wspomagają detoksykację, pomagając w eliminacji metali ciężkich, takich jak ołów i rtęć.

Niektóre nowotwory mogą być zmniejszone poprzez spożywanie pektyn. Stymulują ruch robaczkowy jelit i normalizują rytm wypróżnień. Dzięki temu skraca się czas dotarcia resztek pokarmowych do tkanek jelitowych. Dzienne spożycie jednego jabłka może poprawić mikroflorę jelitową. Owoc ten może być również stosowany do łagodzenia zaparć, biegunek i wzdęć.

Co można przyrządzić z jabłek?

Jabłka to eleganckie owoce, które można wykorzystać w wielu pysznych potrawach. Jabłkowe crumpets są popularnym wyborem. Polecamy je piec zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, aby były lżejsze.

W zaledwie kilka minut można zrobić pyszne batoniki owsiane z suszonymi owocami z jabłek. Taka przekąska świetnie nadaje się na drugie śniadanie dla dzieci, a także może służyć jako podwieczorek po obiedzie.

Jako dodatek do sałatki owocowej polecane są pokrojone surowe jabłka. W takiej formie można je również wykorzystać do przygotowania pożywnego smoothie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na mus jabłkowo-malinowy oraz naleśniki czekoladowe z twarożkiem waniliowym.

Jabłka były cenione za swoje walory zdrowotne już w średniowieczu. Zadbaj o to, aby włączyć je do swojej codziennej diety. Zawsze myj owoce przed ich spożyciem. Dzieje się tak dlatego, że owoce należą do grupy, w której stosuje się pestycydy. Może to mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.