Awokado jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Awokado oferuje wiele innych korzyści zdrowotnych. Ten artykuł ujawni je wszystkie!

Awokado - wartości odżywcze

Awokado to popularny owoc, choć w niektórych krajach uznawany jest również za warzywo. Największym producentem jest Meksyk, który odpowiada za 34% światowego zapotrzebowania. Występuje tam 120 gatunków. W Polsce najbardziej popularne są Fuerte i Hasso. Awokado jest bardzo cenionym owocem, szczególnie ze względu na zawartość składników odżywczych i pyszny smak. Awokado jest dobrym źródłem:

  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do wspierania funkcji serca.
  • Wielonienasycone Kw asy Tłuszczowe są doskonałym źródłem energii.
  • błonnik pokarmowy, który zapewnia sytość na wiele godzin i wspomaga perystaltykę jelit
  • Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów nerwowych.
  • Kwas foliowy, który wspomaga budowę i odnowę komórek,
  • Antyoksydanty, głównie witaminy C, E, miedź mangan i cynk - elementy te hamują starzenie się organizmu.

Awokado jest cenione przez sportowców również ze względu na wysoką wartość odżywczą. Dostarcza 160 kcal na 100 g.

Awokado - właściwości zdrowotne

  • poprawia pracę mózgu -- jest cennym źródłem kwasu tłuszczowego Omega-3 i witaminy E, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Regularne ich spożywanie może poprawić pamięć i koncentrację, a nawet zapobiec chorobie Alzheimera.
  • Wspomaga trawienie - posiada mnóstwo enzymów i błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe trawienie Zapobiega zaparciom, gromadzeniu się wody i wzdęciom. Poprawia pracę wątroby i wpływa pozytywnie na wchłanianie cennych składników odżywczych w jelitach.
  • Owoc ten ma silne właściwości przeciwzapalne. Zawdzięcza to szerokiej gamie aminokwasów i enzymów. Może być stosowany w codziennych posiłkach w celu złagodzenia reumatyzmu, bólu stawów i stanów zapalnych.
  • sprzyja młodzieńczemu wyglądowi skóry. Jest to jeden z niewielu owoców, który jest bogaty w witaminę E i glutation. Ten silny antyoksydant pomaga spowolnić efekty starzenia się skóry. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego i regeneruje ją.
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi -- Ponieważ awokado zawiera tłuszcze, które są korzystne dla naszego zdrowia, regularne spożywanie może obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL ("zły cholesterol") i zwiększyć HDL ("dobry cholesterol").
  • Wspomaga wz rok - zawiera luteinę (dobry przeciwutleniacz) i zeaksantynę (dobra dla wzroku). Regularne sięganie po awokado może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
  • zapobiega chorobom serca - zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoskładniki znajdujące się w awokado obniżają ciśnienie krwi, oraz zły cholesterol. Zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, a także warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu naczyniowego.

Jak wybrać dobre awokado?

Przy wyborze pysznego awokado należy zwrócić uwagę na jego kolor i miękkość. Fuerte ma zielony kolor bez przebarwień. Idealnie dojrzały owoc ugina się pod naciskiem naszych palców, ale potem wraca do swojej pierwotnej struktury. Odmiana Hass powinna mieć fioletowo-czarny kolor i być jędrna.

Awokado świetnie sprawdza się w sałatkach, smoothie i zupach kremach.

Co można zrobić z awokado? Przepisy z awokado

Guacamole - pasta z awokado - przepis
Guacamole - meksykańska przyprawa, która nierozerwalnie związana jest z awokado, to wyjątkowy sos meksykański. Oto jego składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/2 pomidora
  • Sok z połowy limonki
  • papryczki chili (ilość według uznania)
  • Świeża kolendra w garści
  • Sól

Przygotuj guacamole, rozgniatając awokado widelcem, aż powstanie gładka pasta. Następnie dodaj posiekaną cebulę, papryczkę chili, kolendrę, sól i sok z limonki. Wszystko dobrze wymieszać. Ten sos może być używany jako smarowidło do kanapek, jako dip do nachos, świeżych warzyw lub jako dodatek do tortilli.

Sałatki z awokado

Każda sałatka warzywna może być smaczniejsza dzięki dodaniu pokrojonego awokado. Podkreśli to smak sałatki i ułatwi organizmowi przyswajanie cennych składników. Owoc ten świetnie komponuje się z sałatą, pomidorem i papryką, a także kukurydzą, cebulą, czosnkiem.

Czekoladowy krem z awokado przepis

To zdrowsza alternatywa dla popularnego, kupowanego w sklepie kremu czekoladowego na kanapki. Jest on pełen cukru i niezdrowych olejów palmowych. Potrzebujemy:

  • 1 dojrzałe awokado
  • Kilka daktyli
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Pozwól daktylom posiedzieć we wrzącej wodzie przez kilka minut. Następnie odlej wodę. Zblenduj daktyle, awokado i kakao do uzyskania gładkiej konsystencji. Ten krem jest świetny do tostów, naleśników i omletów.

Shake z awokado - przepis

Nasz koktajl ma wiele innych zalet. Wygoda picia sprawia, że można go zabrać wszędzie i włączyć tego typu napój do codziennej diety. Dowiedz się jak zrobić smoothie z awokado korzystając z naszego przepisu.

Składniki (1 porcja):

  • awokado: 30 g
  • szpinak (świeży): 30 g
  • Banan: 50 g
  • Siemię lniane: 3 gramy
  • Sok z cytryny: 5 g
  • Sok pomarańczowy: 90 g
  • woda: 60 g

Możesz zmienić proporcje każdego składnika, który chcesz.

Wykonanie: Awokado obrać i usunąć ewentualne pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Umyć szpinak. Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki. Uprażyć siemię lniane na patelni żaroodpornej. Następnie rozdrabniamy je w moździerzu lub blenderze. Z pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy wszystkie składniki. Na zdrowie!!!

Awokado i utrata wagi
Awokado ma najwyższą wartość kaloryczną ze wszystkich owoców na poziomie 160 kcal na 100 g. Osoby, które starają się schudnąć, nie powinny całkowicie wycinać awokado. Zawierają one cenne składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do poprawy ich zdrowia. Zbilansowana, racjonalna dieta, która opiera się na nieprzetworzonych, naturalnych składnikach to najlepszy sposób na odchudzanie.

W Twojej diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa. Jeśli nie wiesz, jaki jest najlepszy sposób na zbilansowanie diety, zamów dietę pudełkową dostarczaną do domu.