Choć warzywo to jest powszechnie znane, często bywa pomijane. Istnieje ponad 40 odmian papryki. Wszystkie mają różne smaki, kształty i kolory. Warto po nią sięgać jak najczęściej i jak najwięcej.

Właściwości papryki

Papryka zawiera bogactwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego surowa papryka jest polecana osobom cierpiącym na przeziębienie lub grypę. Jest również bogata w witaminę E, zwaną również witaminą młodości. Witamina ta wpływa pozytywnie na wygląd skóry i hamuje starzenie się. W papryce występuje również b-karoten (czyli prowitaminaA). Chroni narząd wzroku, wzmacnia odporność i zapobiega zmarszczkom. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Starożytni Aztekowie wiedzieli, że papryka jest dobra dla młodego wyglądu skóry. To dlatego, że papryka jest bogata w antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo, upewnij się, że jesz ją tak często, jak to możliwe!

Papryka jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera:

  • Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca, układu krążenia, zapobiega obrzękom. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.
  • Fosfor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów nerwowych. Odpowiada za mocne kości i zdrowe kości.
  • Żelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, regeneracji tkanek oraz odporności. Zmniejsza również zmęczenie.
  • Magnez bierze udział w tworzeniu kości i zębów. Wspomaga koncentrację i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Papryka dla dobrego samopoczucia

Papryka może być stosowana jako naturalny afrodyzjak. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety odczują wzrost libido. Ma również łagodne działanie rozrzedzające krew, co może pomóc w koncentracji i łagodzeniu bólu głowy. Zawiera również substancje przeciwzapalne, które pomagają złagodzić bolesność mięśni.

Który z nich powinieneś wybrać? Jak ją przygotować?

Właściwości papryki mogą się różnić w zależności od jej koloru, dlatego warto spróbować wszystkich. Najpopularniejsza jest papryka czerwona, która ma najwięcej witaminy C i beta-karotenu. Żółta papryka zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona - kwasu foliowego. Przyszłe mamy powinny zwrócić na to szczególną uwagę.

Jest to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Właściwości papryki nie ulegają zmianie pod wpływem obróbki termicznej, w przeciwieństwie do witaminy C, która ulega rozkładowi w wysokich temperaturach. Można z niej przyrządzać sosy, węgierskie remedia i gulasze. Faszerowane papryki zapiekane w piekarniku to świetna propozycja na obiad. Można dodać je na surowo do sałatek lub pokroić w słupki z hummusem.

Wszystko z umiarem!

Choć papryka jest niskokaloryczna, może być ciężkostrawna, więc nie należy jeść jej zbyt wiele. Należy uważać na ostre papryki i papryczki chili, ponieważ mogą one powodować podrażnienia układu pokarmowego, zwłaszcza delikatnej błony śluzowej żołądka.