Czy mięso jest zdrowe?

Wiadomo, że mięso jest dobrym źródłem białka, żelaza i cynku. Jest chętnie wybierane przez osoby aktywne fizycznie i umysłowo. Jest częstym składnikiem wielu tradycyjnych polskich potraw i często pojawia się na naszych talerzach wielokrotnie w ciągu dnia. Należy pamiętać, że mięso jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby ograniczyć jego spożycie do nie więcej niż dwóch razy w tygodniu. Badania pokazują, że osoby, które jedzą dużo więcej wieprzowiny i wołowiny są bardziej narażone na choroby metaboliczne, miażdżycę i nowotwory. Chociaż drób jest mniej tuczący i łatwiejszy do strawienia niż czerwone mięsa, to czasami w zakładach na dużą skalę może być faszerowany odżywkami lub antybiotykami. Najbardziej szkodliwe są wysoko przetworzone produkty mięsne, takie jak wędliny, kiełbasy i konserwy mięsne. Produkty te są często bardzo kaloryczne i zawierają dużo wzmacniaczy smaku, wody i bardzo szkodliwych tłuszczów trans.

Możliwe niedobory składników odżywczych

Nawet jeśli uważają, że jest to etycznie słuszne, wiele osób nie decyduje się na przejście na dietę wegetariańską z obawy przed niedoborem składników odżywczych. Uważają również, że dieta wegetariańska spowoduje, że będą czuć się cały czas głodni. Nie sposób uwierzyć, że to może być prawda! Białko, którego potrzebujesz w zbilansowanej diecie, możesz uzyskać z sera, ryb, owoców morza i roślin strączkowych. Witamina B12 znajduje się w mięsie, podrobach i rybach. Największe stężenie witaminy B12 znajduje się w szczupaku. Zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 znajdują się również w rybach. Inne witaminy z grupy B znajdują się w zbożach i jajach, a także w produktach mlecznych. Jest oczywiste, że nie musimy się martwić o niedobory, jeśli stosujemy zbilansowaną dietę bogatą w nieprzetworzone, naturalne pokarmy. Należy mieć świadomość, że nawet po rezygnacji z produktów mięsnych możemy nadal odczuwać głód. Znajduje się ono między innymi w pełnych ziarnach, świeżych warzywach, produktach pełnoziarnistych i zbożach. Dieta wegetariańska z rybami to dobra opcja dla osób, które nie wyobrażają sobie gotowania bez mięsa lub nie mają kreatywności do tworzenia nowych potraw. Można zamówić catering dietetyczny, aby zapewnić sobie zdrowe posiłki, które zostaną przygotowane zgodnie z gustami i preferencjami.

Jakie są korzyści z diety wegetariańskiej?

Ryzyko rozwoju miażdżycy, chorób serca i nowotworów znacznie się zmniejszy, jeśli przestaniemy jeść mięso i będziemy spożywać zdrowsze produkty. Przejście na wegetarianizm zwiększy nasze spożycie świeżych owoców, warzyw i roślin strączkowych. Są one bogate w witaminy i minerały korzystne dla naszego zdrowia i niższe w kalorie niż produkty mięsne. Dzięki takiej diecie łatwiej będzie nam osiągnąć zamierzone cele. Dodatkowo leki odzwierzęce są często bardzo ciężkostrawne, więc możemy czuć się lżejsi i bardziej energiczni, jeśli ograniczymy ich spożycie.