Tylko kilka prowincji w Chinach produkuje białą herbatę tradycyjnymi metodami. Ten napar o słomkowym kolorze wyróżnia się subtelnym smakiem i aromatem. Biała herbata jest bogata w antyoksydanty i ma korzystny wpływ na organizm. Obrywanie liści ogranicza się do procesu suszenia. Biała herbata ma wiele zalet, w tym obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga odchudzanie. Pokażemy Ci, jak przygotować białą herbatę i omówimy korzyści zdrowotne.

Spis treści:

  1. Jak powstaje biała herbata?
  2. Biała herbata - właściwości
  3. Biała herbata jest dobra na odchudzanie
  4. Jak zrobić białą herbatę
  5. Jak często należy pić białą herbatę?
  6. Ciąża: Biała herbata

Jak przyrządza się białą herbatę?

Biała herbata to najcenniejsza i najszlachetniejsza z herbat. Produkuje się ją według tradycyjnych metod i receptur w kilku chińskich prowincjach, przede wszystkim w Fujian. Białą herbatę wytwarza się wyłącznie z młodych pączków liściowych, które pokryte są delikatnymi srebrnymi włoskami. Zbiera się je wiosną, zanim rozwiną się z wiecznie zielonego krzewu herbacianego (Camellia Sinensis). Młode pączki białej herbaty nie podlegają fermentacji, w przeciwieństwie do herbaty czerwonej i czarnej. Poddawane są jedynie suszeniu na słońcu i więdnięciu, co nadaje im subtelny i wyrafinowany smak. Ważne jest, aby liście były poddawane niewielkiej obróbce, aby zachować ich właściwości zdrowotne.

Napary z liści białej herbaty wyróżniają się delikatnym smakiem i jasnosłomkowym kolorem. Ma lekko gorzki posmak ze względu na dużą zawartość związków garbnikowych. Subtelny zapach jaśminu dominuje w aromacie i smaku naparu.

Biała herbata - Właściwości.

Biała herbata znana jest jako "eliksir młodości", ponieważ zawiera duże ilości związków antyoksydacyjnych (przeciwutleniaczy). Warto zauważyć, że w zależności od rodzaju herbaty, może ona zawierać trzykrotnie więcej związków antyoksydacyjnych (przeciwutleniaczy) niż herbata zielona. Antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Związki antyoksydacyjne występujące w naparach białej herbaty pochodzą z grupy polifenoli zwanych katechinami. Posiadają one szereg właściwości prozdrowotnych.

  • działanie przeciwzapalne,
  • Działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku rozwoju nowotworów żołądka i jelit.
  • Obniżenie ryzyka rozwoju chorób serca
  • Obniżenie ryzyka rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroby Parkinsona i Alzhaimera.
  • Oporność na insulinę może być zmniejszona
  • Działanie przeciwwirusowe
  • Aktywność przeciwbakteryjna
  • aktywność przeciwgrzybicza.

Warto zaznaczyć, że biała herbata (podobnie jak zielona) jest bogata w EGCG (galusan epigallokatechiny). Związek ten należy do grupy katechin i wykazuje silną aktywność antyoksydacyjną. Substancja ta, wraz z naturalną kofeiną zawartą w herbacie, pomaga zmniejszyć wchłanianie tłuszczu i przyspieszyć jego spalanie, co może prowadzić do utraty wagi. EGCG może również stymulować układ odpornościowy, co może pomóc w obniżeniu zapadalności na choroby zakaźne, takie jak przeziębienie i grypa.

Biała herbata ma również właściwości przeciwmiażdżycowe. Regularne spożywanie naparu może zwiększyć ilość dobrego cholesterolu HDL i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Zapobiega także utlenianiu i gromadzeniu się cząsteczek cholesterolu LDL w krwiobiegu, co może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach tętniczych. Zmniejszają również stan zapalny, który jest związany z miażdżycą.

Biała herbata jest dobra na odchudzanie

Biała herbata ma wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich właściwości wspomagające odchudzanie. Napar zawiera polifenole, które pomagają przyspieszyć utratę tkanki tłuszczowej i zmniejszyć jej wchłanianie. Należy pamiętać, że sama biała herbata nie spowoduje utraty wagi. W kontekście odchudzania ważne jest stosowanie diety o niższej kaloryczności oraz podejmowanie większej aktywności fizycznej. Biała herbata jest świetnym sposobem na wsparcie tego procesu. Szczególną uwagę powinny zwrócić osoby, które obawiają się o swoje zdrowie.

Jak zaparzyć białą herbatę

Ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo zaparzyć białą herbatę. Dzięki temu będziesz mógł w pełni wykorzystać jej liczne zalety i cieszyć się jej wyjątkowym aromatem i smakiem. Porcję herbaty zalej ciepłą wodą, ale nie wrzącą. Idealna temperatura mieści się w granicach 70-85degC. Biała herbata powinna być zaparzona w ciągu około 2 minut. Dzięki temu uzyskasz napar o słomkowym kolorze i subtelnym smaku. Mocniejszy napar można uzyskać używając większej ilości liści i nie wydłużając czasu parzenia. Zbyt długi czas parzenia może spowodować, że biała herbata stanie się gorzka i straci swoje cenne właściwości. Warto pamiętać, że susz herbaciany można wykorzystać maksymalnie trzy razy.

Jak często należy pić białą herbatę?

Ważne jest, aby pić białą herbatę regularnie, aby czerpać z niej korzyści. Jako źródło wody dla organizmu, idealna ilość białej herbaty to 2 do 4 filiżanek dziennie. Wysoka zawartość taniny w naparze może uniemożliwić organizmowi wchłanianie żelaza z pożywienia. Nie należy jej spożywać bezpośrednio przed, w trakcie lub po posiłku. Najlepiej spożywać ją 30 minut przed lub bezpośrednio po jedzeniu.

W ciąży: Biała herbata

W czasie ciąży można spożywać tylko niewielkie ilości białej herbaty. Szklanka o pojemności 250 ml zawiera od 6 do 67 mg kofeiny w zależności od rodzaju i pochodzenia liści. Kobiety w ciąży i matki karmiące nie powinny spożywać więcej niż 300mg kofeiny dziennie wraz z płynami i dietą. Pochodzi z:

  • kawy,
  • kakao,
  • czekolada,
  • Napoje energetyczne
  • guarana,
  • Napoje typu cola.

Biała herbata jest droższa od innych odmian, ale ma wiele tych samych korzystnych właściwości, które sprawiają, że jest tak warta. Będzie świetnym wyborem dla Twojego zdrowia, jeśli będziesz ją odpowiednio przyrządzać i cieszyć się nią regularnie. Możesz również skorzystać z opcji cateringu dietetycznego, jeśli szukasz pysznej i zróżnicowanej diety.