Berbere to ognista przyprawa, która wywodzi się z kuchni etiopskiej. Nazwa Berbere pochodzi od północnoafrykańskiego plemienia zwanego Berberami. Berbere stosuje się przede wszystkim do mięs. Najlepiej używać go z umiarem ze względu na jego wysoką ostrość. Berbere to tak naprawdę mieszanka przypraw. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie berberysu. Zawsze jednak powinno zawierać imbir i kardamon oraz ziele angielskie. Berbere można również przyrządzić z kolendrą, kozieradką i gałką muszkatołową. Wiele z tych ziół znanych jest ze swoich właściwości leczniczych. Ziele angielskie może być stosowane w leczeniu zaparć i wymiotów dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym. Imbir jest stosowany w leczeniu bólu gardła i przeziębienia, a także reguluje trawienie. Kolendra ma działanie rozkurczowe w obwodzie przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Kozieradka natomiast zmniejsza objawy wrzodów i obniża poziom cukru we krwi. Czarny pieprz znany jest z tego, że sprzyja odchudzaniu, poprawia funkcjonowanie układu krążenia i działa rozgrzewająco. Papryczki chili natomiast wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i szybszy metabolizm. Berbere można również stosować w sosach, mięsach, gulaszach i daniach z fasoli, które zawierają pomidory. Nadaje potrawom charakterystyczny i ostry smak.

Jak przygotować idealne berbere?

Składniki 8-10 goździków oraz po 1 łyżeczce nasion kardamonu i kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ziela angielskiego & 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka czarnego pieprzu oraz 6-8 papryczek chili.

Przygotuj papryczki usuwając łodygi i nasiona. W dużym rondlu połącz rozgniecione nasiona kardamonu z kolendrą, kozieradką i kminem. Dodaj ziele angielskie, goździki i ziarenka pieprzu. Pilnuj, by składniki się nie przypaliły! Po kilku minutach wyjmij nasiona kardamonu. Następnie resztę składników zmiel w młynku razem z chili. Całość dodaj do blendera razem z imbirem i gałką muszkatołową. Doprawić odrobiną soli. Gotowe!!! Tak przygotowaną przyprawę możesz dodać do ulubionych potraw lub zamknąć w słoiku. Taką przyprawę można przechowywać do 3 miesięcy.